3 FRÅGOR TILL: Jackie Jakubowski

BERÄTTA OM ETT MÖTE DU MINNS FRÅN DINA 35 ÅR SOM CHEFREDAKTÖR?

Det var en natt då Saddam Hussein under det första Gulfkriget sände missiler mot Tel Aviv. Jag väntade på Ben Gurionflygplatsen på ett El Al-plan, det enda flygbolag som i dessa dagar förband Israel med omvärlden. Jag skulle rapportera för Judisk Krönika om stämningen i landet. Det hade gått larm natten innan och planet, fullastat med judiska invandrare från Sovjet, fick vända tillbaka till Budapest. Det som slog mig mest var känslan av utsatthet och övergivenhet denna natt och tidiga morgon i en spöklikt tom vänthall.

Men plötsligt var de där, drygt tre hundra sovjetiska judar. Omtumlade och tysta väntade de tålmodigt på sina gasmasker (vilket välkomnande!) och inregistrering, innan Eggedbussarna skulle föra dem till olika mottagningscentra i Israel. Trots oron och de ständiga hoten om gasanfall landade 14 000 sovjetiska judar i Tel Aviv under krigsveckorna i början av 1991. Två månader senare befann jag mig igen på flygplatsen och bevittnade när tusentals etiopiska judar landade i Israel. Under 30 timmar förflyttades 14 000 etiopiska judar till sitt nya hemland. Aldrig har Israels existens känts så självklar och så relevant som under dessa omtumlande möten.

HUR TROR DU JUDISKT LIV SER UT I SVERIGE OM 50 ÅR?

Ja, vem vet hur Sverige, ja världen, ser ut om 50 år? En sak är jag dock övertygad om: vi står idag vid ett vägskäl som kommer att avgöra Europas, och vår, framtid. Vi har bara sett en föraning av den värld våra barn kommer att leva i: miljoner människor på flykt från Mellanöstern och Nordafrika; europeiska stater som inte kan hantera flyktingvågorna och integrationen av dem som söker sig hit; invandrare och flyktingar som söker skydd och möts med rasism och främlingsfientlighet i ett Europa som alltmer isoleras från sin krigsdrabbade omgivning.

Vi lever alla, och kommer att leva så i fortsättningen, mitt i ett hav av religiösa konflikter, med ursprung i en annan tid och i andra delar av världen, med en världsomspännande terrorism som främsta vapen. Den judiska minoritetens existens i Sverige, liksom i andra diasporaländer, hotas av radikal islamism och högerextremism som närs av traditionell europeisk antisemitism och av ett invandrat judehat (ofta maskerad till ”Israelkritik”). Det finns ingenting som tyder på att detta hot kommer att upphöra de kommande decennierna.

Vårt svar till dem som sprider hat och våld är att trots allt slå vakt om tolerans och demokrati, humanism och kunskapssträvan. Sådan har det judiska folket överlevnadsstrategi varit under millenierna. En sådan judisk framtid hoppas jag också för våra barn om 50 år.

DU HAR FÅTT FLERA PRISER DE SENASTE MÅNADERNA: HELGE AX:SON JOHNSONS STIFTELSES LITTERATURPRIS FÖR ”FRAMSTÅENDE ESSÄISTIK”, JOURNALISTPRISET AV STOCKHOLMS UNIVERSITETS JURIDISKA FAKULTET, PUBLICISTKLUBBEN OCH ADVOKATSAMFUNDET. FÖRUTOM ÄRAN OCKSÅ 60.000 KR I PRISPENGAR. VAD SKA DU GÖRA MED PENGARNA?

Ingenting är planerat, men jag har några idéer. Nu när jag har mer tid ska jag hälsa på min släkt i Tel Aviv. Och så skall jag låta installera ett nytt avloppssystem på min favoritplats i världen – min lilla ö i den stockholmska skärgården, där jag också vill tillbringa mer tid, läsa skönlitteratur och skriva essäer i DN. Sedan skall jag bjuda min fru på middag på den vackra ångbåten Storskär, under en tur mellan Strömkajen och Vaxholm.