En bagel är ett runt, jästbaserat bröd med hål i mitten. Traditionellt görs formen och hålet för hand, innan brödbullen kokas och bakas. Bageln sägs komma från medeltida Östeuropa och infördes till USA av judiska immigranter på 1800-talet. Bagels i Montréal skiljer sig från bagels i New York, då de kokas i honung och bakas i vedeldad ugn, samt är tunnare och har större hål. Hålet tillåter bagels att tillagas snabbare och mer jämnt. Hålet ledde också till att gatuförsäljare brukade frakta sina bagels på snören eller pålar.

Everything bagels – perfekt till bröllop &sommarpicknick!

Judisk mat med Mina Szpiro

I juni 2013 gifte jag mig med Elias i Los Angeles. Vi visste att vi ville gifta oss i en synagoga, men på den tiden gick det inte att göra i Sverige eftersom Elias inte är jude. Efter några omvägar tog vi kontakt med en HBTQIA-synagoga jag besökt tidigare, och vi kände att vi hade hittat rätt.

Där upplevde vi en total acceptans som interreligiöst par. Vi fick otrolig hjälp inte bara av synagogans personal, utan även av församlingsmedlemmarna. De hade inte haft några bröllop där på flera år, och vi var de första att vigas i de nya lokalerna.

Det första judiska bröllop jag gick på var mitt eget. Vi köpte en färgglad kiddush-kopp. Beställde en snirklig ketubah på hebreiska och engelska. Inhandlade ett skört vinglas som skulle krossas under våra fötter i slutet av ceremonin.

Vi vigdes på en söndag framför en regnbågsflagga med Davidsstjärnan på. Ungefär tjugo gäster närvarade och lika många via länk. Min egensydda tallit agerade chuppa. Efteråt åt vi red velvet cake och dukade upp en buffé av bagels från en närliggande deli.

Jag minns inte varför vi bestämde oss för bagels just den gången, men sedan dess har vi ätit otaliga. Jag har gått på bagel-workshop och vi har bageri-hoppat i bagel-Meckat Montréal på jakt efter vår personliga favorit. Min kärlek till everything bagels växte till en besatthet och nu för tiden är fröblandningen everything bagel spice en stapelvara här hemma som jag använder på så gott som varje smörgås… även fantastiskt gott på vitlöksbröd!

Som ni märker har jag en lite speciell relation till bagels, och därför vill jag dela med mig av ett recept så att ni kan ordna er egen bagel-buffé i sommar. Servera med ägg- eller kycklingsallader inspirerade av amerikanska delis – perfekt till en sommarpicknick! Givetvis inkluderar jag även recept på everything bagel spice.

Mina Szpiro

BAGELS

Ett enkelt recept som varken kräver specialingredienser eller flera timmars jäsning. (Recept för 8 bagels.)

Ingredienser till deg:

  • 2,25 teskedar torrjäst för matbröd
  • 1,5 tesked finkornigt salt
  • 1,5 matsked socker
  • 3 deciliter varmt vatten (varmt, inte ljummet)
  • 8,3 deciliter vetemjöl
  • 1 matsked olja

Ingredienser till everything bagel spice:

  • 2 matskedar vallmofrön
  • 1,5 matsked torkade vitlöksflingor (granulerad vitlök)
  • 1,5 matsked torkade lökflingor (granulerad lök)
  • 2 matskedar sesamfrön
  • 2 matskedar svarta sesamfrön

Gör så här:

Häll jäst, socker och 1,2 deciliter varmt vatten i en liten skål. Rör inte om, utan låt jästen stå och bubbla i 5 minuter. Rör sedan om så att jästen upplöses i blandningen.

Blanda mjöl och salt i en stor skål. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen däri. Addera resten av det varma vattnet, lite i taget, och rör om. Knåda med händerna i cirka 10 minuter, tills du får en len och elastisk deg. Är degen för kletig, addera lite mer mjöl vid behov. Lyft ur degen, häll i olja i skålen så det bildas en hinna på skålens väggar och lägg ner degen igen. Täck med kökshandduk och låt jäsa på varm plats i 1 timme.

Blanda alla ingredienser till everything bagel spice och rosta en kort stund i torr stekpanna tills fröna fått lite färg. När du känner doften av fröna är det dags att stänga av värmen. Låt fröblandningen svalna i ett djupt fat. Låt hälften ligga kvar i fatet för att senare doppa dina kokta bagels i innan bakning, och för över resterande hälft i en kryddburk till annat tillfälle.

Degen ska nu ha fördubblats i storlek. Tryck ner näven hårt i degen en gång för att frigöra luft, och låt sedan degen vila i ytterligare 10 minuter.

Dela degen i 8 delar och rulla varje del till en liten boll. Peta ett hål med fingret i varje boll, och sträck ut hålet tills du har ett stort hål i bollen. Hålet ska bli större än vad man kan tro, eftersom hålets storlek minskar när bageln sväller i senare skede. Lägg varje bagel på en skärbräda och täck med en fuktig kökshandduk. Låt vila i 10 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader. Koka upp en stor kastrull med vatten, och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Sänk ner två bagels i taget i vattnet. De kommer flyta upp till ytan. Låt dem koka i 2 minuter innan du vänder på dem och låter dem koka i ytterligare 2 minuter på andra sidan. Plocka upp dem ur vattnet med en slev eller stekspade och doppa dem med ena sidan ner i fatet med fröblandningen. Tryck försiktigt ner bageln, så att fröna fastnar ordentligt. Placera sedan bageln, med fröna uppåt, på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa proceduren tills alla bagels har kokat och blivit täckta med frön.

Ställ in plåten i ugnen och baka dina bagels tills de är gyllene, cirka 15-20 minuter. Låt svalna på ett galler. Resultatet blir sega och krispiga bagels.

Bagels är godast samma dag, men går de inte åt kan du förvara dem i en lufttät påse så att de inte stelnar och blir hårda.

Vad är en Everything bagel?
Namnet kommer från amerikanska bagel-butiker som sålde bagels med olika toppings (såsom lökbagel, vallmobagel, sesambagel). När dessa olika bagels bakades i ugnen föll en del av fröna av, hamnade i botten av ugnen och skrapades sedan ut därifrån. Någon kom på idén att ta alla dessa frön och lägga på en bagel – denna bagel hade alltså ”allt” på! Nu för tiden kan man beställa en everything-bagel på alla bra bagelställen, och fröblandningen kallas ”everything bagel spice”.