Avgående Centerledaren Annie Lööf. Foto: Centerpartiet.

Annie Lööf gör bokslut: ”Akut att stärka säkerheten”

Tio frågor till Annie Lööf, som nyligen lämnade partiledarposten för Centerpartiet

Av Leon Nudel

Varför vill du göra en intervju med Judisk Krönika?

”När man gör de sista intervjuerna är det vanligt att man bara går till de traditionella medierna. Jag vill göra det i frågor som är väldigt betydelsefulla för mig: Idrott & Hälsa, tidningen Expo, Kvinnotryck. Judisk Krönika är en tidning som tar upp mycket av de frågor som jag tycker är viktiga, där det judiska livet är grundbulten”

Hur är din relation till den judiska gruppen?

”Jag har haft en bra dialog med Judiska församlingens ordförande och ledning under alla mina elva år som partiledare. Privat har jag en del relationer som tillhör den judiska minoriteten, där inte alla varit aktiva församlingsmedlemmar. För mig är det viktigt att slå vakt om judar som en nationell minoritet. Att få möjlighet att utöva sin kulturella identitet, och givetvis också den religiösa”.

Hur ska det gå till?

”I ett akut skede måste vi göra mer för att stärka säkerheten för den judiska minoriteten. Det är ett underbetyg i sig att det måste göras, men vi måste säkerställa att det finns offentliga medel som gör att man kan stärka säkerheten kring församlingens byggnader och skolverksamheten. På längre sikt måste vi börja redan i skolan och prata om värdegrund, och utbilda både lärare och elever.”

Hur väger man ett minoritetsintresse mot en liberal fråga som yttrandefrihet?

”Det är en balansgång. Strikt juridisk är det en skillnad då religionsfriheten är absolut. Den får inte inskränkas. Demonstrationsfriheten går däremot att begränsa. Om vi tar Nordiska motståndsrörelsen som exempel. Då gav polisen tillstånd till NMR att demonstrera utanför synagogan under Jom Kippur. Visst, demonstrationsfrihet är en grundläggande mänsklig fri rättighet. Men inte exakt vilken väg man tar.”

Vilken väg ska man ta?

”Där och då tyckte jag – och fortfarande – att det var respektlöst att nazister fick tåga framför synagogan. Man hade kunnat få demonstrera, men stå någon annanstans. Det där är en avvägning som myndigheter behöver göra och den är inte enkel alla gånger. Man behöver ha respekt för att det finns en paragraf som är hets mot folkgrupp, men också för den allmänna ordningen. Man ska få demonstrera – men göra det smidigare. Sen är det så, i Sverige finns det yttrandefrihet – och allt som är olämpligt och kränkande är ju inte olagligt. Det är också viktigt att förstå.”

För några år sedan röstade centerstämman igenom ett förbud mot omskärelse, vad hände ?

”Det var jättejobbigt. Man resonerade inte som så att man ville sätta dit den judiska gruppen. Det pratades om barnens kroppsliga identitet, och om vuxna skulle få bestämma över barn. Och då missade man hela religionsfriheten, och hur man vigs in i en judisk identitet, hur man lever ett judiskt liv. Jag blev ärligt chockad och ringde direkt till Aron Verständig, som var ordförande då, och bad om ursäkt. Det var enda gången som jag gick ut och markerade mot mitt parti.”

Så det är barnperspektivet mot religionsfriheten?

”Ja, vissa hävdar att de står emot varandra. Sedan går det också att läsa barnkonventionen. Där står det att varje barn har rätt att leva utifrån sin religion. De som drev igenom det fokuserade på den kroppsliga integriteten. Den frågan är förbi nu, för det finns en bred majoritet. Omskärelse diskuteras inte alls hos oss längre.”

Och koscherslakt?

”Vi står bakom den lagstiftning som finns.”

Vad är skillnaden där – djurrättsperspektivet mot religionsfrihet?

”Jag har faktiskt inte gått in i de frågeställningarna och det är svåra avvägningar hela tiden. Vi står bakom den lagstiftning som finns.”

Vad ska du göra nu?

”Jag har ingen plan. Inget jobb att gå till. Det har varit ett otroligt hetsigt och intensivt decennium och jag vill ta några månader att andas. Då kommer jag nog landa i lite mer vad jag vill jobba med framåt och då tror jag man måste gå ur en roll helt. Men där jag verkligen känner att jag kan göra skillnad handlar om frågor kring företagsamhet, grön omställning, mångfald och inkludering.”

Leon Nudel

Annie Lööf

Namn: Annie Marie Therése Lööf

Ålder: 39 år

Antal år i riksdagen: 20 år

Om den politiska utvecklingen: ”Jag är väldigt bedrövad över att många valt makten före värderingar”

Om att själv ha skrivit en motion mot omskärelse: ”På min första motfråga insåg jag: går det här igenom så kommer det omöjliggöra judiskt liv i Sverige, och så ändrade jag mig”