Det digitala gränslandet öppnade dörren till det judiska

Det var en Tinderromans som inspirerade @orangejuicegrrl att börja publicera vardagsberättelser från chassidiska communitys på sitt Instagram.

DIANA JONSSON ÄR sjuksköterska och gatufotograf uppvuxen i Uppsala. Sedan hon var liten har Israel och det judiska haft en särskild plats i hennes familj då hennes mamma bodde i Israel många år innan Diana föddes. Men den riktiga introduktionen till judendomen kom under en resa till New York med familjen för ett par år sedan, berättar Diana.

– Min familj reste hem och jag planerade stanna i New York ytterligare tio dagar. Jag frågade en kompis vad jag skulle hitta på. Hon tyckte jag skulle gå på Tinderdejt, ta en drink med en New Yorkbo och den första matchningen jag fick var med en ’separerad sekulär chassid’. Det väckte min nyfikenhet.

Exchassiden Avi och Diana inledde ett samtal över Tinder om hur det är att växa upp ultraortodoxt i Brooklyn, gifta sig tidigt, förhålla sig till regler, traditioner och samfund i ett slags shtetel, ett parallellsamhälle till metropolen NYC. Tillslut bestämde de sig för att ses:

– Avi kom och hämtade mig där jag bodde. Jag minns fortfarande hur han stod där i sina svarta byxor, grå luvtröja ovanpå en vit skjorta, grå gubbkeps över kippan, tinningslockarna virade bakom öronen, glasögon och yvigt skägg.

Det visade sig att Avi inte alls var separerad utan gift och   pappa till sex barn. Liksom flera av sina  vänner levde han ett dubbelliv. Ett liv med familjen i Borough Park där han bar traditionella kläder och uppförde sig som det förvänta- des av honom. Det andra livet levde han genom sin mobiltelefon, där han fick kontakt med andra avhoppade chassider och sekulära som han kände att han kunde vara sig själv med.

– Avi reste ständigt mellan två världar. Saker som kändes självklara för mig var enormt komplicerade för honom. Att vantrivas i enromantisk relation kan vara svårt i det sekulära livet men det anses okej att skilja sig. Avi ville inte vara gift med sin fru och han ville levaett mer sekulärt liv, men om han skulle skilja sig skulle han förlora allt. Sina barn, föräldrar och syskon. Han skulle bli utestängd från sin community. Istället höll han uppe en fasad och fick utlopp för den personen han var egentligen genom, bland annat, Tinder.

Mötet med Avi öppnade upp en ny värld och väckte en längtan till det judiska, berättar Diana. Idag vill hon gärna leva judiskt – kanske inte ultraortodoxt – men judiskt. Mötet inspirerade också till kontot @orangejuicegirrrl där hon bland annat publicerar gatubilder från chassidiska communitys i Europa, USA och Israel.

Vad vill du berätta med dina bilder?

Jag vill porträttera människor och deras vardagsliv. Berätta många små historier från vardagen.

Vad får du för reaktioner?

Folk tycker att mina bilder är spännande. Ibland får jag privata meddelanden på Instagram från människor med chassidisk bakgrund som vill chatta och ställa frågor om mig. Precis som för Avi har mitt Instagramkonto öppnat ett fönster till något nytt.

Anneli Rådestad